episcopia italiei logo mare

 Pentru a vizualiza site-ul sursă,

faceţi clik pe imagine.

În contextul redeschiderii bisericilor din Italia și după semnarea unui protocol între Guvernul Italian și reprezentanții bisericilor ortodoxe, publicăm un rezumat al îndrumărilor privitoare la participarea la Sfintele Slujbe în locașurile de cult de pe cuprinsul Episcopiei Italiei:

1. Credincioșii care prezintă simptome de răceală/respiratorii, care sunt infectați cu Covid 19 (sau se află în carantină) și cei care au intrat în contact cu o persoană infectată în ultimele 14 zile, sunt rugați stăruitor să rămână acasă[1] pentru a nu răspândi boala.

2. Se recomandă cele vârstnici, persoanelor cu probleme majore de sănătate și persoanelor din grupele cu risc sporit să rămână acasă în timpul săvârșirii slujbelor publice. Aceștia sunt rugați să meargă la biserică în afara programului liturgic, pentru a se ruga sau a se spovedi și împărtăși cu Sfintele Taine, după un orar stabilit de comun acord cu preotul paroh, solicitând telefonic acest lucru.

3. În cazul în care temperatura este măsurată la intrare, persoanele care au o temperatură mai mare  de 37,5 grade nu vor putea intra în incinta bisericii și nici nu vor putea participa la sfintele slujbe.

4. Credincioșii care vor să participe la sfintele slujbe vor purta obligatoriu mască de protecție, ce acoperă nasul și gura.

5. Se vor prevedea măști suplimentare, la intrarea în biserică, pentru cei care nu dispun de ele.

6. Părinții parohi (slujitori sau ieromonahi) vor desemna persoane care să stea la intrarea în biserică, pentru a se evita aglomerarea credincioșilor și pentru a-i distribui pe aceștia în biserică, avându-se în vedere respectarea distanței de cel puțin 1 m între persoane (această distanțare nu se aplică la părinți cu copii).

7. Persoanele anume desemnate de preotul paroh se vor asigura de evitarea aglomerației la intrare, în fața bisericii și în proximitatea acesteia.

8. Ordinea, disciplina, igiena și respectarea tuturor măsurilor mai sus evocate vor fi asigurate prin implicarea voluntarilor.

9. Credincioșii care nu pot participa fizic la slujbele Bisericii pot urmări Sfânta Liturghie şi celelalte slujbe oficiate în Catedrala Patriarhală, la posturile TRINITAS TV şi Radio TRINITAS ale Patriarhiei Române.